čtvrtek 17. listopadu 2011

SPECIÁL: WRC 2011

Letošní ročník WRC zakončila již celkem tradičně rally v anglickém Walesu. V ní se mimo jiné definitivně rozhodlo o tom, kdo získá titul mistra světa, svůj již osmý titul v řadě získal Sebastien Loeb. Cílem tohoto článku je krátká rekapitulace všeho zajímavého, co se ve WRC v roce 2011 událo.
Na letošní sezónu netrpělivě čekala celá odborná i fanouškovská veřejnost, zejména proto, že po dlouhých dvanácti letech došlo ke změně závodních speciálů. Focus nahradila Fiesta a C4ku DS3ka. Hlavní změna se však udála v motorovém prostoru, dvoulitrové přeplňované motory nahradily šesnáctistovky také přeplňované turbodmychadlem.
O další novinku se postaral vznik tzv. WRC Academy pro mladé talenty, pro svůj debut dostali všichni nováčci speciály Ford Fiesta R2, které se nestaly tak úplně vzorem spolehlivosti.
V ostatních kategoriích S-WRC a P-WRC zůstalo v podstatě vše ve starých kolejích.
Prvním závodem byla již tradičně švédská zimní rally. Právě zde se poprvé objevily nové speciály. Pro svou specifickost však tento závod neměl větší vypovídací hodnotu o zbytku sezóny.
Vozy obou značek si ze začátků prošly dětskými nemocemi, které se více, či méně dařilo v průběhu roku léčit. Větší spolehlivostí však vynikal Citroen DS3.
Další novinou se stalo zavedení Shakedownu s PoweStage ve které si vždy první tři jezdci ještě rozdělovali 6 bonusových bodů v poměru 3, 2, 1.
Během sezóny se uvnitř továrního týmu Citroenu rozhořel spor mezi oběma Sebastieny, ze kterého dá-li se to tak říct vyšel vítězně starší a zkušenější Loeb, který s týmem prodloužil smlouvu na další dva roky. Mladší Ogier se definitivně rozhodl z Citroenu odejít, kam však zatím není jisté. Jisté však už je, že Mikko Hirvonen pojede za konkurenční Citroen. U Fordu tak zůstává Latvala, spekuluje se o tom, že by Hirvonena mohl nahradit Ogier. O všem budu dále informovat.
Letošní ročník WRC obsahoval celkem 13 soutěží a zde jsou popořadě jejich výsledky:
Rally Sweden - 1.Hirvonen 2.Ostberg 3.Latvala
Rally Guanajuato Mexico - 1.Loeb 2.Hirvonen 3.Latvala
Rally de Portugal - 1.Ogier 2.Loeb 3.Latvla
Rally Jordan - 1.Ogier 2.Latvala 3.Loeb
Rally d'Italia Sardegna - 1.Loeb 2.Hirvonen 3.Solberg P.
Rally Argentina - 1.Loeb 2.Ogier 3.Hirvonen
Rally Acropolis of Greece - 1.Ogier 2.Loeb 3.Hirvonen
Rally Neste Oil Finland - 1.Loeb 2.Latvala 3.Ogier
Rally ADAC Germany - 1.Ogier 2.Loeb 3.Sordo
Rally Australia - 1.Hirvonen 2.Latvala 3.Solberg P.
Rally de France - 1.Ogier 2.Sordo 3.Hirvonen
Rally RACC Catalunya Spain - 1.Loeb 2.Hirvonen 3.Latvala
Rally Wales GB - 1.Latvala 2.Ostberg 3.Solberg H.

Konečné výsledky WRC: 1.Loeb (222bodů)  2.Hirvonen (214 bodů)  3.Ogier (196 bodů)  4.Latvala (172 bodů)  5.Solberg Petter (110 bodů)

Konečné výsledky S-WRC: 1.Hanninen (133 bodů)  2.Tanak (113 bodů)  3.Prokop (106 bodů)

Konečné výsledky P-WRC: 1.Paddon (104 bodů)  2.Flodin (84 bodů)  3.Kosciuszko (71 bodů)

Konečné výsledky WRC Academy: 1.Breen(111 bodů)  2.Kaur (111 bodů)  3.Fisher (62 bodů)   7.Černý (33 bodů)

Dalším zpestřením již tak nabitého roku byl návrat Mini-Cooperu do MS. Ani Mini se ze začátku nevyhnuly problémy s technikou. Těm však učinil přítrž Španěl Dani Sordo, který dokázal na Německém asfaltu dojet třetí a postaral se tak o senzaci. Jeho týmový kolega Kris Meeke si vybral větší dávku smůly, ale ani tak se nemusí za své výkony vůbec stydět. Dalším nováčkem se ve WRC stane v roce 2013 Volkswagen, který definitivně potvrdil svůj vstup do rally a začal již usilovně pracovat na svém speciálu Polo R WRC.
Česko bude mít v mistrovství světa v příštím roce po dlouhé době svého zástupce, kterým bude Martin Prokop.
Ačkoliv sezóna 2011 skončila, dále budu přinášet ty nejaktuálnější informace ze zákulisí a v roce 2012 se budu spolu s Vámi těšit na to, o nás ve WRC čeká.

Žádné komentáře:

Okomentovat