neděle 6. listopadu 2011

SPECIÁL: IRC 2011

V kalendářích většiny rally soutěží se blíží poslední závod, před pravidelnou pauzou, po které se na začátku roku 2012 opět vrátí s novým ročníkem. Jinak to není ani s IRC, které si svůj poslední podnik odbylo o tomto víkendu a v této kategorii je již dobojováno, jak vše dopadlo naleznete v předchozím článku.
Tématem tohoto příspěvku je krátký souhrn toho, co se letos v Intercontimental-Rally-Challenge odehrálo.
Stejně, jako minulý rok, i v roce 2011 dominovala Škoda-motorsport, které právem patří prvenství v poháru značek a první čtyři místa v tabulce celkového hodnocení IRC 2011. Největším konkurentem mladoboleslavských byl opět Peugeot, především Thierry Neuville. Toho však částečně provázela smůla v podobě kolizí a technických závad a tak i díky výpadku v posledním závodě nedosáhl na lepší, než páté místo. Ještě hůř na tom byl týmový kolega Bryan Bouffier a z celé trojice Peugeotů dopadl nejhůře jezdec týmu Peugeot UK Guy Wilks. Poslední jmenovaný před sezónou přešel od Škody k francouzské automobilce a evidentně to nebyl nejšťastnější krok.
Před a vlastně i v průběhu sezóny se objevila řada dohadů o plánovaném kalendáři, nakonec se odjelo 11 závodů a výsledky na prvních třech místech v nich byly následující:

Rally Monte Carlo: 1.Bouffier 2.Loix 3.Wilks
Rally Islas Canarias: 1.Hanninen 2.Kopecký 3.Neuville
Rally Tour de Corse: 1.Neuville 2.Kopecký 3.Loix
Rally Prime Yalta: 1.Hanninen 2.Bouffier 3.Kopecký
Rally Geko Ypres: 1.Loix 2.Weijs jr. 3.Solowow
Rally SATA Acores: 1.Hanninen 2.Mikkelsen 3.Kopecký
Rally Barum Zlín: 1.Kopecký 2.Loix 3.Hanninen
Rally Canon Mecsek: 1.Kopecký 2.Neuville 3.Loix
Rally Sanremo: 1.Neuville 2.Mikkelsen 3.Bouffier
Rally of Scotland: 1.Mikkelsen 2.Hanninen 3.Bouffier
Rally Cyprus: 1.Mikkelsen 2.Kopecký 3.Sandell

Během roku automobilová federace FIA diskutovala o možné výměně motorů na přeplňované šesnáctistovky, po vzoru WRC. Tento návrh však před koncem sezóny ta samá instituce zamítla a tak pro IRC zůstávají atmosférické dvoulitry i pro rok 2012.

Konečné pořadí i s bodováním:
1.Mikkelsen  153,5 bodu
2.Kopecký  152 bodů
3.Hanninen 125 bodů

Jak jsem již zmínil, IRC bude pokračovat a hned od prvního závodu se opět můžete těšit na aktuální výsledkový servis. Během několika příštích dní uveřejním kalendář, který je pro rok 2012 naplánovaný.
Všechny fanoušky rally ještě čeká vrchol v podobě posledního závodu WRC, ve kterém se také rozhodne o titulu mistra světa. Ve Skotsku se startuje 10.listopadu.




1 komentář: