sobota 15. ledna 2011

Rally Dakar 2011, pohřebiště českých nadějí aneb souhrn všeho zajímavého.

Dakar 2011, kde začít ? Letošní ročník nabídl mnoho zajímavého a je tak složité hledat to nejpodstatnější, začnu tedy z pohledu českého fanouška. Hned od začátku vypadalo vše velice nadějně zejména díky 4kolkařům Macháčkovi s Plechatým, ti si hned od první etapy počínali skvěle. Vše se dařilo až do šesté etapy, ve které Plechatý ulomil kolo a sen o dobrém umístění se rozplynul, do problémů se dostal i Macháček, který minul vinou poruchy GPS několik kontrolních bodů a naskočila mu tak dvouhodinová penalizace (ta byla později zkrácena na polovinu), z třetího místa tak spadnul až na sedmé a musel pořádně zabrat. To se mu povedlo a až do jedenácté etapy držel opět skvělé třetí místo, v této etapě však ulomil zadní poloosu a závod pro něj opravdu smolně skončil.

Ještě více smůly se čechům lepilo na paty v kategorii kamionů. Ve druhé etapě přišla nehoda posádky Spáčil - Vršecký. Jejich Tatra vylétla z trati a udělala několik přemetů, posádce se nic nestalo, závod však pro ní skončil. Třetí etapu z našeho pohledu poznamenaly další potíže české posádky. Kolomý a Lamač museli být hospotalizování po tom, co se při přejíždění extrémní nerovnosti doslova rozlétli po kabině, oba jmenovaní museli být převezeni do nemocnice. Konkrétně Lamač měl zlomené dva obratle a čekala ho náročná operace. Naposledy závod ukončil předčasně Aleš Loprais, který až do deváté etapy i přes problémy držel skvělou třetí příčku a byl tak horkým favoritem na přerušení nadvlády Kamazů. V této etapě se jeho Tatře doslova rozletělo turbo a po dlouhé opravě nakonec dojel na 30% výkonu do cíle s velkou ztrátou a propadl se tak na čtvrtou příčku. Minul však několik kontrolních bodů a následně byl diskvalifikován.
Letošní dakarská rally se tak stala "pohřebištěm" český posádek a jejich nadějí. Do cíle z čechů dorazil pouze trucker Vildmam s Liazem (14.) a čtyřkolkař Pabiška s Yamahou (31.).

Teď už pojďmě ke konečným výsledkům.
V kategorii automobilů si premiérové vítězství připsal Nasser Al-Attiyah, který porazil fenomény Dakaru, Španěla Carlose Sainze a Stéphana Peterhansela. Druhý skončil překvapivě De Villiers.

Ve čtyřkolkách si pro prvenství dojel Patronelli před Halpernem a Laskawiecem.

Kamiony kompletně ovládla ruská čtveřice s Kamazy: Čagin, Kabirov, Nikolajev a Merdějev. Jedná se tak o opravdu obdivuhodný výkon. Čagin si připsal již sedmé vítězství a překonal tak v počtu vyhraných Dakarů Karla Lopraise.

Motorkářům v podstatě až na pár vyjímek vládnul Španěl Marc Coma a dojel si tak už pro své třetí vítězství v tomto závodě, druhý skončil Francouz Cyril Despres. Třetí místo pevně držel Lopez Contrado, před cílem poslední etapy mu však praskl tlumič a třetí místo v celkovém pořadí tak přenechal Rodriguesovi. V podání domácího Chilana se tak jedná o obrovskou smůlu a dá se říct, že se určitě nechtěně stal smolařem letošního Dakaru.

Dakar 2011 byl podle jezdců, ale i novinářů a ostatních zúčastněných opravdu velice náročný. Všem těm, kteří dorazili do cíle, tak zajisté patří obrovská poklona za jejich výkon. Tento článek a celou dakarskou rally 2011 bych zakončil výrokem "sláva vítězům a čest poraženým". Těším se spolu s Vámi na ročník příští, ve kterém se snad našim posádkám povede lépe.

- Konečné výsledky stručně ještě jednou:
Motocykly: 1.Coma 2.Despres 3 Rodrigues

Čtyřkolky: 1.Patronelli 2.Halpern 3.Laskawiec

Automobily: 1.Al-Attiyah 2.De Villies 3.Sainz

Kamiony: 1.Čagin 2.Kabirov 3.Nikolajev

Žádné komentáře:

Okomentovat