neděle 7. listopadu 2010

Shrnutí celého letošního ročníku IRC. PRVNÍ ČÁST.

Celý letošní závodní ročník poměrně nové soutěže, Intercontimental Rally Challenge provázela nadvláda jednoho týmu.Kterým byl ten náš, Škoda Motorsport.Skvělé výkony podávali zejména tito jezdci: Jan Kopecký,Juho Hanninen,Guy Wilks a Freddy Loix.Právě těmto jmenovaným se povedlo několikrát "vyšoupnout" hlavního konkurenta Peugeot ze stupňů vítězů (viz. druhá část článku ).škoda získala jak titul (Juho Hanninen), tak pohár konstruktérů.


Je však potřeba přiznat, že Peugeot se snažil statečně konkurovat skvěle připraveným Fábiím.Jednalo se hlavně o tyto tři jezdce: Krise Meekeho(ten se nakonec umístil na třetím místě celkového pořadí),Paola Andreucciho a Thierry Neuvilla.

Také bych vyzdvihnul nováčka, kterým byla stáj malajské automobilky Proton.Jejím stěžejním vozem se stal speciál Staria Neo S2000.Tento tým se účastnil pouze pár závodů, ve kterých si nevedl vůbec špatně bodový zisk však nepřišel hlavně vinou technický problémů a jezdeckých chyb.Podle slov samotného týmu byla toto pouze zkouška jejíž hlavním záměrem byl zisk zkušeností, které chce Proton využít v následujícím ročníku.


Pár dobrých výsledků zaznamenal i Ford s Fiestou S2000.Mezi hlavní určitě patří vítězství Hirvonena hned v prvním závodě v Monte-Carlu.Další kdo hájil Ford byl Andreas Mikkelsen a v posledním podniku na Kypru i náš Martin Prokop a vítěz závodu Nasser Al-Attiyah.


V následující sezóně bude zřejmě IRC ochuzeno o mladoboleslavskou automobilku, která zřejmě na nátlak O.Quesnela tuto sérii opustí a zapojí se do S-WRC.Nic však zatím není jisté.

! V druhé části souhrnu najdete přehled všech závodů a pořadí na prvních třech místech + konečné výsledky.




Žádné komentáře:

Okomentovat