pondělí 16. ledna 2012

SPECIÁL: Rally Dakar 2012 z českého pohledu.

Letošní ročník Rally Dakar opět zavítal do známých destinací z minulého roku, to znamená Argentiny a Chile. V letošním roce se k nim však přidalo nově Peru.
Na posádky opět čekala obrovsky náročná trať, což u Dakaru jistě nikoho nemohlo překvapit.
Hned na úvod se o pozdvižení postarali pořadatelé, kteří v kategorii čtyřkolek po úvodních kilometrech diskvalifikovali několik předních evropských jezdců, mezi kterými byl i náš Josef Macháček. Důvodem k tomuto kroku bylo údajně moc velké odlišení čtyřkolek od těch sériových, konkrétně se jednalo o motor. Závodníkům nepomohlo ani odvolání a tak mohli pokračovat pouze mimo soutěž, což většina odmítla.
V kategorii kamionů si od prvních kilometrů skvěle vedl Aleš Loprais s Tatrou Jamal, vedení se ujal Holanďan De Rooy s Ivecem. Loprais držel s minimálním odstupem druhou příčku až do osudné deváté etapy, kde na přejezdu posádka havarovala. Tatra byla těžce poničena a posádka utrpěla naštěstí relativně lehká zranění.
Premiérově na Dakaru startoval Martin Kolomý s Tatrou CzechDakar týmu a premiéra to byla vydařená, Kolomý dokončil na sedmém místě.
S kopřivnickým speciálem stejně jako v minulém roce jel i Brazilec De Azevedo, který dojel osmý těsně za Kolomým.
S Liazem KM Racing týmu bojoval i Jaroslav Valtr, kterému patří v kamionech krásné 12. místo.

Žádné komentáře:

Okomentovat