neděle 6. března 2011

Rally Mexiko - DRUHÁ část - vše podstatné.


Po ledové švédské rally, proběhla o tomto víkendu další soutěž. Číslo dva v letošním kalendáři měla Rally Mexico. Kromě tropických teplot přichystala řadu problémů, které postihly nové wrc speciály. Tyto technické problémy postihly jak Citroen, tak Ford. Nejprve přestala fungovat Fiesta Kena Blocka a Hennigu Solbergovi vypověděl službu posilovač, ze stejného důvodu jako Block odstoupil Wilson, později Loeba s Citroenem zradila převodovka. Tento problém vyřešila posádka kuriózně už na trati a to kusem zadního nárazníku. Tato "oprava" si vyžádala několik minut, Loeb dorazil pozdě na přeskupení a následovala 50 vteřinová penalizace. U Blocka částěčně pomohla výměna řídící jednotky vozu a závod tak Američan mohl dokončit.
V první etapě si dobře vedl mladý navrátilec Novikov, ten jel ve vysokém tempu, které však zavinilo následné technické problémy a jeho odstoupení. Naděje na pěkný výsledek měl Ogier, který vyhrál první etapu, ve druhé však o vedení postupně přicházel a v čele ho vystřídal Loeb. V poslední etapě Ogier vylomil kolo a byl nucen ze závodu odstoupit. Loeb nakonec celou soutěž vyhrál. Připsal si i dva body z PowerStage, kterou vyhrál Hirvonen a získal tak tři body do hodnocení šampionátu.
Radost českým barvám dělali hned dva jezdci (oba v S-WRC). Čech Martin Prokop s Fiestou S2000 a Fin Juho Hanninen s Fabií S2000. Hanninen se však dostal po jezdecké chybě a menší penalizaci do ztráty na vedoucí duo S-WRC Al-Attiyah,Prokop.Tuto ztrátu se mu již nepodařilo dohnat a patří mu tak třetí pozice v S-WRC. Vyhrál Al-Attiyah před Prokopem a zmíněným Hanninenem.

Hrdina/smolař
Hrdinů je stejně, jako tomu bylo ve Švédsku dle mého názoru několik. Pochvalu si zaslouží Juho Hanninen, který ve svém premiérovém závodě v seriálu S-WRC i přes problémy obsadil třetí místo v pořadí S-WRC a deváté celkově. Dalším hrdinou je i Čech Martin Prokop, který v S-WRC obsadil druhé místo a v pořadí celkovém mu patří skvělá osmička. Za zmínku stojí i opětovný pěkný výkon Madse Ostberga.
Solařem je určitě Sebastien Ogier, který musel po první "erzetě" třetí etapy odstoupit z dobře rozjetého závodu.

*UPDATE* Al-Attiyah byl po závodě vyloučen kvůli homologaci auta. Kategorii S-WRC tak vyhrál Prokop před Hanninenem .

Rally Mexiko byla určitě velice zajímavou podívanou plnou překvapení, jak už to ve WRC bývá. Spolu s Vámi se těším u dalších závodů, tím příštím je Rally Portugal.

Žádné komentáře:

Okomentovat