čtvrtek 22. března 2012

FIA o budoucnosti WRC.

Mezinárodní automobilová federace - FIA vydala oficiální prohlášení o pravděpodobné budoucnosti MS v Rally. Jeho hlavním tématem je podoba závodů a to konkrétně jejich délka. Od roku 2014 by se měly závody rozdělit do dvou skupin. V první budou kratší závody o délce 300 - 400 km, v druhé tzv. vytrvalostní soutěže, délka těchto závodů se bude pohybovat kolem 500 kilometrů.
Dalším záměrem FIA je i větší počet nočních rychlostních zkoušek. Více už níže, ve vyjádření manažera pro WRC.

Michele Mouton,manažer FIA pro WRC: "Pokud týmy mají strach z navýšení ceny díky logistice a větší spotřebě dílů, nemusí se obávat," říká Mouton. "FIA se náklady hodně zaobírá a nechceme je zvyšovat. Máme zájem na tom, aby byl sport více atraktivní. Pracovali jsme na tom již pro tento rok: týmy mají o jeden motor na rok méně a o 14 pneumatik na závod méně. V budoucnu můžeme ušetřit ještě více omezením servisu. Naše filozofie je závodit bez servisu celý den, což by rally učinilo ještě náročnější."

"Piloti nejsou zvyklí závodit v prachu v noci," říká Mouton. "Rozumím jim a chápu jejich pozici. Ale důležité je, že soutěž bude náročnější. Pokud by byly závody jednoduché, co se naučíte? Nic. Náročnost pro závodníky bude spočívat v tom, že budou muset více používat svůj mozek pro něco, co je velkou výzvou. Soulasím s Jeanem Todtem, protože vidím jeho vizi pro budoucnost rally."

1 komentář: