pondělí 3. října 2011

WRC SPECIÁL: Rally de France - souhrn.

Ve Francii se očekával tradiční souboj domácích Citroenů, ten se však nakonec neodehrál. Sebastien Loeb měl během úvodní etapy problémy s motorem a následně byl nucen ze závodu odstoupit. Na čele se usadil překvapivě Dani Sordo s Mini, který v závěru přeskočil Ogiera a pátek tak dokončil na průběžném prvním místě. Druhý byl Ogier a třetí Petter Solberg. Dvojice Fordů shodně v první části chybovala a tak se v podstatě po celý závodní víkend pohybovala mimo šance na "medailové umístění".
V sobotu hned od rána začal Sebastien Ogier hodně zostra a celý den držel vedení před Sordem a Petterem Solbergem. Ve stejném duchu se nesla i závěrečné nedělní etapa, ve které už bylo jasno o tom, kdo se objeví na stupních vítězů, otázka však byla zda vyhraje Ogier nebo Sordo. Před závěrečnou PowerStage Ogier vedl o 6,7 vteřiny před Sordem s Mini. Francouz si vedení udržel i po speciálce a stal se tak vítězem domácí Rally de France. Druhé místo si s přehledem udržel Dani Sordo a postaral se tak o největší překvapení. Jako třetí s větším odstupem dokončil Petter Solberg. Latvala si před závěrečnou "erzetou" nechal dát penalizaci a pustil tak před sebe týmového kolegu Hirvonena, který ještě může bojovat o zisk titulu mistra světa. Prvenství v  PowerStage si však Latvala vzít nenechal a připsal si tak své premiérové tři body z poslední zkoušky.

V S-WRC si mohl Juho Hanninen pojistit náskok v čele bodování šampionátu, bohužel ho ale několikrát postihl defekt a dokonce i havárie, takže se o vítězi ve specifikaci S2000 rozhodne v posledních závodech. Skvělý start má za sebou Ott Tanak s Fiestou S2000, který po celý víkend zajížděl až neuvěřitelné časy a naplno tak tento mladík ukázal svůj talent. Náš Martin Prokop se i podle svých slov ve Francii trápil, nakonec však obsadil celkově třetí místo. Zmíněný Hanninen dojel s propastnou ztrátou více než 31 minut na posledním pátém místě.

Ve WRC Academy náš zástupce Jan Černý závod nedokončil.

*UPDATE* Petter Solberg byl dodatečně vyškrtnut z výsledků Rally de France.Problém byl ve hmotnosti jeho vozu.

Žádné komentáře:

Okomentovat